Ergometer, hometrainer, zittende ergometer, zittende hometrainer – wat is het verschil?
Traint u eigenlijk op een hometrainer of een ergometer? Als je ze naast elkaar ziet, zou je ze voor een tweeling kunnen aanzien. Beide zijn uitgerust met een zadel, stuur, pedalen, vliegwiel – en de meeste hebben ook een trainingscomputer. Maar ondanks alle gelijkenissen zijn er grote verschillen tussen de hometrainer en de ergometer, niet alleen in prijs maar ook in functies. Wat er werkelijk in uw machine zit, wordt u pas duidelijk onder het zadel – in de behuizing voor het vliegwiel.
- De hometrainer voor een ongecompliceerde start
- De ergometer voor de prestatiegerichte cracks
- Zittende hometrainers en zitergometers voor gewrichtssparende oefeningen
- Verschillen in een oogopslag
- Meer informatie
- Meer foto’s
De hometrainer voor ongecompliceerde beginners
Het belangrijkste criterium dat de twee machines onderscheidt, is hun remsysteem. Een hometrainer heeft meestal een handmatige of motoraangedreven magnetische weerstand die op vaste niveaus is ingesteld. Dit type toestel is geschikt voor gemotiveerde beginners of een cardiotraining tot een gemiddeld fitnessniveau. Bovendien heeft de hometrainer nog een ander voordeel: hij is vaak goedkoper dan een ergometer en sommige modellen – zoals de Kettler AVIOR M – hoeven niet eens te worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Dit betekent dat u het toestel precies daar kunt plaatsen waar u op dat moment het liefst traint, bijvoorbeeld met uitzicht op de natuur of voor het scherm.
De ergometer voor prestatiegerichte cracks
Als u echter meer uitgesproken ambities hebt met uw training, als u uw prestaties regelmatig en volhardend tot het uiterste wilt opvoeren – dan zult u met een magnetisch remsysteem al snel de grenzen bereiken. Een ergometer is dan de meer geschikte keuze voor u. In de meeste gevallen wordt het vliegwiel elektronisch afgeremd via een inductiesysteem. Hiermee kunt u de weerstand opvoeren tot 400 watt – wat de trainingsuitdaging tot zeer sportieve pieken kan opvoeren.
Met moderne boordsystemen kunt u de weerstand in manuele modus afhankelijk van de snelheid instellen en in automatische modus ook onafhankelijk van de snelheid: In dit geval blijft de weerstand altijd op hetzelfde wattage, d.w.z. altijd dezelfde intensiteit, ongeacht of u langzaam of snel trapt. Dit is ideaal voor therapeutische training op een bepaald wattage. U wilt bijvoorbeeld niet meer dan 100 watt op uw knie gebruiken vanwege een blessure. Alleen een ergometer kan u deze informatie geven.
Met een ergometer kan de training worden gemeten, vergeleken en gereproduceerd. Bovendien bieden de boordcomputers u een inspirerende verscheidenheid aan sportieve trainingsmodi waarvan u de belangrijkste waarden altijd in real time kunt volgen.
Door hun veelzijdige instelbaarheid worden ergometers uitsluitend gebruikt in professionele omgevingen, zowel in fysiotherapiepraktijken als in fitnessstudio’s. De verschillende ergometers van de Kettler TOUR serie voldoen overigens niet alleen aan de premium vraag, zoals bijvoorbeeld de high-performer TOUR 800, maar bieden ook een solide team-compatibel familie model zoals de TOUR 300.
Zittende hometrainers en ergometers voor sport die de gewrichten ontziet
Als u knieklachten of rugpijn hebt of om andere redenen een speciale oefenmogelijkheid zoekt die uw gewrichten ontziet, kunt u toch in beweging blijven met een zittende hometrainer of een zittende ergometer. Beiden brengen de bewegingsrichting voor je naar een horizontale positie. En in deze comfortabele positie kunt u veel plezier hebben terwijl u traint op een manier die zowel duurzaam als gemakkelijk is voor de gewrichten. De gemakkelijke toegang motiveert ook mensen met beperkte mobiliteit.
Ook hier zijn het alleen het remsysteem en de watt-meting die bepalen of het om een hometrainer of een zitergometer gaat. Terwijl de Kettler AVIOR R zit-hometrainer geremd wordt met een motorgestuurd magnetisch systeem, heeft de TOUR 600R zit-ergometer een inductieremsysteem dat uw trappen kan tegenwerken met maximaal een sportief vermogen van 400 watt. Met de juiste keuze, zal de vreugde van het sporten nooit verminderen.
Verschillen in een oogopslag:
Hometrainer | Ergometer | |
Systeem | Magnetisch systeem | meestal inductiesysteem |
Watt weergave | geen | ja |
Therapeutische training | geen | ja |
Meer informatie
Meer foto’s
Het hart van een ergometer: binnenin de TOUR 800 bevindt zich een inductieremsysteem met 400 watt piekvermogen.
De weerstand in watt kan gemakkelijk worden aangepast op de boordcomputer van de ergometer.
Dankzij de wieltjes kunnen zowel de hometrainer als de ergometer op uw favoriete trainingsplek in huis worden geplaatst.
This text has been machine translated.